Faglige retningslinjer

PKI forventer at helsepersonell bruker beste tilgjengelige kunnskapsgrunnlag, og at de holder seg oppdatert med konsensus i feltet internasjonalt. For å gi forsvarlig behandling, til rett tid og på en måte som ivaretar personers verdighet, må tjenestene være i tråd med internasjonale og nasjonale retningslinjer.

Forsiden til Helsedirektoratets retningslinjer

Nasjonal faglig retningslinje Kjønnsinkongruens
Først publisert: 23. juni 2020

I Norge bruker vi nasjonale faglige retningslinjer på områder med behov for nasjonal normering, eksempelvis der det er stor variasjon i praksis eller uenighet i feltet.
Helsedirektoratets retningslinje er per nå (september 2023) ikke implementert i det norske helsevesenet.

Noen steg er tatt mot desentralisering av behandlingstilbudet, men foreløbig har ingen regionale senter tilbud om oppstart av medisinsk behandling og mange har fortsatt ikke regionale senter innenfor kort reisevei. Nasjonal behandlingstjeneste ved Rikshospitalet har vært sterk motstander av desentralisering, og retningslinjene, og fortsetter å utelate PKI fra brukermedvirkning i utforming av behandlingstilbudet.

Standards of Care for the Health of Transgender and Gender Diverse People, Version 8
Publisert 15. september 2022

Internasjonalt er det WPATH (World Professional Association for Transgender Health) som står for det internasjonale kompetansemiljøet rundt kjønnsinkongruens og transpersoners helse. Nyligst sto de for utformingen av retningslinjen kjent som SoC 8, som dekker alle deler av transpersoners helse, inklusiv forskjellige former for kjønnsbekreftende behandling.

Forrige versjon av Standards of Care (SoC 7) ble utgitt i 2012, og har lenge vært del av kunnskapsgrunnlaget for behandling av diagnosen transseksualisme.
Nasjonal behandlingstjeneste har ikke tatt i bruk SoC 8, og fortsetter å bruke praksis som var på vei ut allerede i SoC 7 - eksempelvis “Virkelighets Erfaring”.

Tekst "Independent review of gender identity services for children and young people  “It is absolutely right that children and young people, who may be dealing with a complex range of issues around their gender identity, get the best possible support

Independent review of gender identity services for children and young people (Cass Review) - for NHS England
Ventes publisert: slutten av 2023

I England har det vært store omveltninger i hvordan behandlingstilbudet er organisert, og det har vært flere prosesser med evaluering av retningslinjer og tjenestetilbudet.
Behandlingstilbudet særlig for unge transpersoner vært under sterk kritikk, både fra dem som synes behandling er for lett tilgjengelig og fra dem som påpeker den farlig lange køen for å starte med utredning.

Dr. Hilary Cass har fått i oppdrag fra NHS England å utrede status på behandlingstilbudet for barn og unge i England. Ut ifra sine funn skal de komme frem til retningslinjer/anbefalinger om hvordan behandlingstilbudet bør utformes for å ivareta barnets beste.

Målet slik de selv beskriver er å sørge for at barn og unge som utforsker sin kjønnsidentitet og opplever dysfori blir ivaretatt. For de som trenger hjelp fra NHS, at helse- og omsorgstjenestene de mottar er av en høy standard, og de får sine behov møtt trygt, helhetlig og effektivt.

Vi venter spent på den endelige rapporten i utgangen av 2023/start 2024