Nok et angrep på unge transpersoner sitt helsetilbud - Fagdirektørene vil klassifisere behandligen som utprøvende

PKI har nylig blitt gjort kjent med at fagdirektørene i helseregionen har vedtatt at de vil følge anbefalingen i UKOM sin hardt kritiserte rapport «Pasientsikkerhet for barn og unge med kjønnsinkogruens» om å klassifisere all medisinsk kjønnsbekreftende behandling til personer under 18 år som utprøvende. I tillegg til å revidere den Nasjonale faglige retningslinjen så den sier det samme.

Behandling som er klassifisert som utprøvende skal i alle hovedsak bare gis i regi av kliniske studier. Slike finnes ikke i Norge, er ikke planlagt startet opp og ville i så fall være tilknyttet Nasjonal Behandlingstjeneste og bare dem.

Og det er behandling som kun kan gis av spesialisthelsetjenesten. Dette ville bety at monopolet til Riksen forsterker ytterligere og at det blir vanskeligere for aktører som HKS og transvennlige fastleger å hjelpe barn og unge


Les mer retningslinjene for utprøvende behandling her

 

Det finnes unntak for begge disse reglene og det er mulig å få omgjort dette vedtaket.
Så det er ingen grunn til panikk, men vi ville orientere dere alle fordi det kommer til å komme nyhetssaker om dette de neste dagene.

 

PKI jobber aktivt med saken og håper vi får gjennomslag.
Vi skulle egentlig i et møte med Helsedirektorat og de regionale helseforetakene, de regionale sentrene for kjønnsinkongruens, HKS, NBTS (Riksen), FRI og PKI om situasjonen 1.mars, men det har blitt utsatt.

Det er en kjent taktikk fra anti-trans-bevegelsen å skyve barn og unge foran seg og late som om man er bekymret for pasientsikkerhet. Dette har ikke noe faglig grunnlag, det er mest sannsynlig også ulovlig og vi kommer til å sende et brev sammen med Egalia – senter mot diskriminering der vi påpeker at dette kan være brudd på barn og unges grunnleggende pasient-  og menneskerettigheter.

 

Les denne gode artikkelen om hvordan det ikke er fornuftig å forstå pubertetsutsettende behandling som «eksperimentell»

Is puberty delaying treatment ‘experimental treatment’?

Simona Giordano and Søren Holm

Les også Word professional association for transgender health sin uttalelse om dette temaet fra mars 2023

USPATH AND WPATH CONFIRM GENDER-AFFIRMING HEALTH CARE IS NOT EXPERIMENTAL

 

American psychological association kom også med en uttalelse om samme tema


Forrige
Forrige

Fagdag om kjønnsinkongruens og neuromangfold

Neste
Neste

PKI er bekymret for helsetilbudet til unge transpersoner.