PKI er bekymret for helsetilbudet til unge transpersoner.

Vi ser stadig angrep på unge transpersoners tilgang på kjønnsbekreftende behandling og helsehjelp.

Sist i rekken er at forslag fra Riksen om at all kjønnsbekreftende behandling til mindreårige skal forstås som “utprøvende behandling”

PKI har gitt Egalia - Senter mot diskriminering i oppdrag å utrede hvilke plikter og handlingsrom helsepersonell har i møte med mindreårige transpersoner. Målet med utredningen er å få endelige avklaring rundt hvilken type helsehjelp som kan og bør gis til mindreårige med kjønnsinkongruens og hvem det er som kan gi denne hjelpen.

Det vil trygge helsepersonell i sin jobb, og på sikt håper vi at det vil bidra til trygge og forutsigbare rammer for tilbud som HKS - Helsestasjonen for kjønn og seksualitet og andre lignende tilbud som vi håper vil komme på plass etter hvert som helsetilbudet blir desentraliser slik vi har blitt lovet at det skal i over 10 år. PKI ser at både helsepersonell, politikere og foresatte blir usikre i møte med alle diskusjonene rundt helsehjelpen til denne gruppen.

Vi ønsker en saklig samtale basert på forskning, barnets beste og grunnleggende menneskerettigheter.

Utredningen, som vi håper vil bidra til en slik saklig samtale, skal være ferdig i mars 2024. Siden vi nå er gjort kjent med at fagdirektørene behandler dette forslaget nå har vi bedt Egalia om å sende et brev til relevante aktører med noen av de juridiske betraktningene de har gjort seg.

Hovedkonklusjonen er enkel:

I strid med internasjonale retningslinjer for faglig forsvarlig helsehjelp har Rikshospitalet foreslått en generell begrensning når det gjelder tilgang til hormonell behandling av mindreårige. Dette gjøres i stedet for å legge til rette for tverrfaglige individuelle vurderinger, slik den nasjonale faglige retningslinjene anbefaler.

Begrunnelsen bygger på en rapport fra Ukom som ikke oppfyller alminnelige krav til vitenskapelig forsvarlighet. Du kan lese brevet om Ukom sin rapport PKI sendte sammen med FRI – Foreningen for Kjønns- og Seksualitetsmangfold og Skeiv Ungdom her.

Se mer på Instagram

Forrige
Forrige

Nok et angrep på unge transpersoner sitt helsetilbud - Fagdirektørene vil klassifisere behandligen som utprøvende

Neste
Neste

Kommentar og klage på Statens Undersøkelseskommisjon for Helse- og Omsorgstjenesters rapport “Pasientsikkerhet for barn og unge med Kjønnsinkongruens”