NBTK krever at pasienter er utredet hos BUP/DPS før henvising - det har de ikke lov til!


Vi i PKI hører fra mange av våre medlemmer at NBTK/Riksen krever at dere er utredet hos BUP eller DPS før dere henvises til NBTK.

Det mener vi at NBTK ikke kan kreve! Her er mer info om dine rettigheter og hva du kan gjøre!


I Helsedirektoratets Nasjonale faglige veileder for kjønnsinkongruens som kom i 2020 er det tydelig understreket at kravet om psykiatrisk utredning ved DPS/BUP eller annen psykolog/psykiater i forkant av henvisning til NBTK for å få kjønnsbekreftende behandling er fjernet.
Dette følger av at WHO har endret diagnosekodene knyttet til det å være trans og har plassert diagnosen kjønnsinkongruens under kapittel om seksuell helse i ICD-11. Dette er gjort for å gjøre det tydelig at det å være trans/å ha kjønnsinkongruens ikke er en psykisk lidelse. 

I retningslinjene står det at om NBTK skal avvise en henvisning der pasient ikke har gjennomgått en psykiatrisk utredning i forkant, må dette begrunnes spesielt. Generelt kan ikke henvisninger avvises uten individuell vurdering, og avslag må være konkret begrunnet. Dette er også tydeliggjort i dette brevet (fra Helsedirektoratet til Statsforvalteren) at NBTK ikke kan kreve en slik utredning når det ikke foreligger symptomer på psykisk sykdom. 

Helsedirektoratets retningslinjer er normerende, men ikke rettslig bindende. Samtidig burde spesialisttjenesten ta hensyn til Helsedirektoratets vurdering, særlig viktig blir dette når våre medlemmer ofte erfarer at dette kravet gjør at deres utredning stopper opp, tar unødvendig lang tid, og tar opp temaer som er private eller unødvendig for behandling. 

Vår erfaring er at mange enten blir avvist av BUP/DPS med begrunnelse i at kjønnsinkongruens ikke er en psykisk lidelse og at deres retningslinjer er tydelig på at de ikke skal prioritere grupper som ikke har behov for psykologhjelp.
Dette er korrekte vurderinger av BUP/DPS som er helt i tråd med WHO, nasjonale faglige retningslinjer og også våre medlemmers ønske –som er å få raskt og enkelt tilgang på rett helsehjelp.
Det hjelper ikke at DPS/BUP handler rett, når NBTK i neste omgang avviser deres henvisninger fordi de ikke har blitt utredet i BUP/DPS i forkant og personer blir stående uten noe helsetilbud og uten noe sted å henvende seg. 

Fastlegen din kan henvise deg direkte til NBTK eller en regionale sentre for kjønnsinkongruens hvis du er under 23, eller til NBTK hvis du er over 23 og da bør legen vise til den nasjonale faglige retningslinjen og brevet som vist over.

Vi erfarer også at NBTK nå prøver å sno seg unna ved å ta folk inn på en første samtale og så late som om de har funnet “tegn på psykisk sykdom” og så tvinge folk til å gjennomgå psykiatrisk utredning ved DPS/BUP. Om du ikke har psykiske problemer eller symptomer er dette feil.

Det er også slik at du om du trenger psykisk helsehjelp så skal det heller ikke stå i veiven for å motta helsehjelp ved NBTK. Husk at transpersoner kan være både deprimerte, ha sosial angst og også psykoselidelser uten at dette betyr at du ikke er trans eller at du ikke skal ha kjønnsbekreftende behandling. Det er ingenting i veien for å gå både kjønnsbekreftende helsehjelp og psykisk helsehjelp samtidig i de aller fleste tilfeller.

Ikke la NBTK sin påfunn stoppe deg!

Krev en å få en skriftlig faglig begrunnelse og klag om de ikke gir deg det du har krav på.

Forrige
Forrige

Studie om henvisningsstatistikken til NBTS får kritikk

Neste
Neste

Oslo universitetssykehus sender leder ved barneavdelingen på kurs i konverteringsterapi.