Oslo universitetssykehus sender leder ved barneavdelingen på kurs i konverteringsterapi.
OUS sendte overlege på kurs i konverteringsterapi samtidig som interne brukerundersøkelser ved sykehuset viser at pasientene er ekstremt missfornøyde med avdelingen som skal gi kjønnsbekreftende behandling.
De siste månedene har PKI jobbet med å få innsyn i dokumenter som angår OUS sine interne brukerundersøkelser, forskningsetikk på OUS og nøyaktig hva som foregikk da en leder ved OUS var på konferanse med SEGM (Society for Evidence-based Gender Medicine)
Her er det vi har funnet ut så langt:
OUS sendte overlege på kurs i konverteringsterapi
Norges forbud mot konverteringsterapi trådte i kraft 1. Januar 2024. Vi har fått innsyn i dokumentasjon på at Oslo universitetssykehus i september i fjor likevel sendte en overlege på tre dagers SEGM-konferanse i Athen, der en hel dag var viet til opplæring i praktisk konverteringsterapi. Helseforetaket godkjente deltakelsen og betalte alle kostnader. Det viser eposter og kvitteringer vi har fått kopi av.
Konverteringsterapi har en strafferamme på inntil seks års fengsel. At OUS sender ansatte på opplæring i noe som er straffbart i Norge reagerer vi sterkt på. Vi vil følge det opp overfor relevante myndigheter.
Saken er også omfattende og godt dekket av Filter nyheter.
Transpersoner opplever et dårligere helsetilbud enn alle andre pasientgrupper.
Oslo universitetssykehus har en egen pasient- og brukerundersøkelse, som er basert på 64.000 besvarelser. Undersøkelsen har aldri blitt offentlig kjent før, før vi fikk innsyn i høst. Undersøkelsen dokumenterer at transpersoner opplever et vesentlig dårligere helsetilbud enn alle andre pasientgrupper:
Avdeling for kjønnsidentitetsutredning av voksne (AKV) er den avdelingen på OUS som samlet scorer dårligst av alle de 51 avdelingene i helseforetaket som er med i undersøkelsen
AKV scorer dårligst på 9 av 12 spørsmål i undersøkelsen, ofte med stor margin. På de tre andre spørsmålene er AKV blant de tre dårligste.
17 % av pasientene på AKV opplever feilbehandling.
13 % har ikke noe utbytte av behandlingen.
AKV scorer dårligst av alle på brukermedvirkning, organisering og individuell tilpasning av behandling.
På spørsmål om tillit til behandlerne scorer avdelingen hele ti ganger så dårlig som på sykehuset som helhet.
Hittil i 2024 opplever hele 80 % av pasientene på AKV at ventetidene er for lange.